Sekinchan, Selangor | 12 tempat menarik yang wajib singgah dalam 3 Hari 2 Malam

Sekinchan merupakan sebuah destinasi yang menarik di Selangor, Malaysia. Terkenal dengan ladang padi yang luas dan pemandangan pantai yang indah, Sekinchan adalah tempat yang sempurna untuk melarikan diri dari hiruk-pikuk kehidupan bandar. Jika Anda merancang untuk mengunjungi Sekinchan, artikel ini akan membawa Anda melalui 12 tempat menarik yang wajib singgah dalam 3 Hari 2 Malam.

1. Pantai Redang

Sekinchan, Selangor | 12 tempat menarik yang wajib singgah dalam 3 Hari 2  Malam - YouTube

Pantai Redang merupakan destinasi pantai yang popular di Sekinchan. Dengan pasir putih yang lembut dan air biru yang jernih, pantai ini menawarkan pemandangan yang menakjubkan. Anda boleh menikmati berjemur di pantai, bermain air, atau menjelajahi keindahan alam sekitar.

2. Ladang Padi Sekinchan

16 Aktiviti Menarik di Sekinchan & Kuala Selangor (Panduan Lengkap) – Ummi  Goes Where?

Sekinchan terkenal dengan ladang padi yang luas dan hijau. Mengambil masa untuk mengunjungi ladang padi adalah pengalaman yang unik. Anda dapat melihat padi yang berkembang, mengambil gambar yang menarik, dan mempelajari tentang proses pertanian padi.

3. Kilang Ikan

2023) 13 Tempat Menarik di Sekinchan yang WAJIB Singgah

Sekinchan juga terkenal dengan industri perikanan. Anda boleh mengunjungi kilang ikan tempatan untuk melihat bagaimana ikan segar ditangkap dan diproses. Ini adalah peluang yang baik untuk mempelajari lebih lanjut tentang industri perikanan di kawasan ini.

4. Paddy Processing Factory Gallery

Sekinchan, Selangor | 12 tempat menarik yang wajib singgah dalam 3 Hari 2  Malam - YouTube

Galeri Kilang Padi merupakan tempat yang menarik untuk melihat proses pengolahan padi secara tradisional. Anda akan dapat melihat peralatan dan mesin yang digunakan untuk menghasilkan beras, serta mempelajari tentang sejarah dan kebudayaan pertanian padi di Sekinchan.

5. Menara Pandang Padi

15 Tempat Menarik Di Sekinchan (2023) | Jelapang Padi Selangor

Menara Pandang Padi adalah destinasi yang popular bagi para pelancong. Dari menara ini, Anda akan mendapat pemandangan yang indah dari ladang padi yang menghijau. Anda boleh mengambil gambar yang menakjubkan dan menikmati keindahan alam Sekinchan.

Artikel lain:  5 Tempat Menarik di Terengganu

6. Museum Makanan Laut Bagan

12 Tempat Makan Menarik Di Sekinchan (2023) Yang Wajib Dicuba

Museum Makanan Laut Bagan adalah tempat yang menarik untuk melihatdan mempelajari tentang industri makanan laut di Sekinchan. Di museum ini, Anda dapat melihat koleksi yang kaya akan artefak, alat tangkap, dan informasi sejarah mengenai aktiviti perikanan dan penangkapan ikan di kawasan ini.

7. Pasar Ikan Sekinchan

20 Tempat Menarik Di Sekinchan Untuk Jalan-Jalan [ Edisi 2023 ]

Jangan lepaskan peluang untuk mengunjungi Pasar Ikan Sekinchan yang sibuk. Di sini, Anda akan menemui pelbagai jenis ikan segar dan hasil laut lainnya yang ditawarkan oleh nelayan tempatan. Anda juga dapat mencuba hidangan laut segar yang disediakan di kedai-kedai makan di sekitar pasar.

8. Galeri Pelancongan Sekinchan

10 Aktiviti & Tempat Menarik Di Sekinchan [2023] | Melancong.my

Galeri Pelancongan Sekinchan adalah tempat yang bagus untuk mendapatkan maklumat dan brosur tentang atraksi- atraksi di Sekinchan. Anda boleh mencari maklumat mengenai aktiviti-aktiviti pelancongan, tempat-tempat menarik, dan acara-acara khas yang diadakan di Sekinchan.

9. Taman Alam Sekinchan

14 Tempat Menarik & Makan Best di Kuala Selangor dan Sekinchan |  MYTRAVELLICIOUS - Foods & Travel Blog Malaysia

Taman Alam Sekinchan adalah destinasi yang sempurna bagi pecinta alam. Anda dapat menikmati keindahan taman yang luas, berjalan-jalan di sekitar taman, dan menikmati suasana yang tenang dan nyaman. Taman ini juga merupakan tempat yang baik untuk berkelah dan merancang piknik bersama keluarga dan sahabat.

10. Kelab Golf Bunga Raya

2023) 13 Tempat Menarik di Sekinchan yang WAJIB Singgah

Bagi penggemar golf, Kelab Golf Bunga Raya adalah tempat yang wajib dikunjungi. Nikmati permainan golf di padang yang indah dengan latar belakang ladang padi yang subur. Kelab ini menawarkan pengalaman golf yang menarik dan menyeronokkan.

11. Pertanian Agro-Tourism

10 Cadangan Aktiviti Day trip to Sekinchan Dan Tempat Makan Best di  Sekinchan, Selangor | Blog Sihatimerahjambu

Sekinchan juga menawarkan peluang agro-tourism yang menarik. Anda dapat mengunjungi ladang-ladang buah-buahan tempatan, seperti mangga dan rambutan, dan merasai pengalaman memetik buah sendiri. Selain itu, terdapat juga ladang sayur-sayuran organik yang dapat Anda kunjungi.

12. Restoran Makanan Laut Sekinchan

15 Tempat Menarik Di Sekinchan (2023) | Jelapang Padi Selangor

Sekinchan terkenal dengan hidangan makanan laut yang lazat. Jangan lepaskan peluang untuk mencuba hidangan makanan laut segar di restoran-restoran tempatan. Nikmati masakan laut yang sedap seperti udang, ketam, sotong, dan ikan segar yang disediakan dengan cara yang pelbagai dan lezat.

Artikel lain:  Berwisata ke Bukittinggi: Kota Indah dan Sejuk

Sekinchan, Selangor | 12 tempat menarik yang wajib singgah dalam 3 Hari 2 Malam [VIDEO]

SEKINCHAN
Video kali ni saya nak share pengalaman 3 hari 2 malam kat Sekinchan. Aktiviti menarik yang kami lakukan banyak, tapi saya senaraikan antara 12 yang terbaik. Sekinchan adalah salah satu kawasan di Selangor yang menjadi pusat pengeluaran padi. Jadi tak hairan lah kalau Sekinchan ni terkenal dengan sawah padinya. Pemandangan sawah padi di sini amatlah cantik especially semasa matahari terbit dan terbenam. Warna hijau keemasan memberi impak scenery yang terbaik. Jangan lepaskan peluang untuk bergambar dan melakukan aktiviti berbasikal di sini.

Selain tu, Sekinchan juga terkenal dengan makanan laut yang segar dan unik seperti Mentarang dan Belangkas. Banyak kedai-kedai makan di area Sekinchan yang menyediakan menu Mentarang, tapi saya memilih untuk mencuba makanan rare ni di Faridah Mentarang. Sangat sedap dan juicy. Cuba jangan tak cuba.

Untuk memaksimakan lawatan saya ke Sekinchan dan membolehkan saya travel ke kawasan lain dalam satu masa, saya memilih Villa Chee, sebuah homestay berkonsepkan kabin. Lokasi Villa Chee ni amatlah strategik dan berada di kawasan tengah sawah yang cantik. Ada few lagi homestay berdekatan, seperti Paddy Box, Farm Ville. Bolehlah pilih ikut kesesuaian budget dan availability. Harga bilik jenis “kabin mengadap sawah” di tingkat atas ialah RM 260 semalam. Harga ni tanpa breakfast. Boleh check harga terkini di sini https://www.villachee.com.my/. Servis Food Panda juga available dan mudah untuk memesan food terutama untuk sarapan.

Selain di kawasan Sekinchan, korang boleh juga explore ke Kuala Selangor untuk melihat Kelip2 di Kg Kuantan dan Sky Mirror. Dua aktiviti ni sangat menarik untuk dilakukan terutama bersama kawan2 dan keluarga.
Aktiviti untuk melihat Kelip2 (Fireflies), ia perlu dibuat pada waktu malam dan pakej ini termasuk aktiviti melihat air yang bercahaya biru atau Blue Tears.

Di Skymirror pula, ianya merupakan pengalaman berjalan di dasar laut (seabed) yang kelihatan di atas air semasa air surut. Korang perlu check dulu tarikh2 / masa2 tertentu untuk join aktiviti ini. Teknik gambar2 yang dicapture sangat unik dan menarik seperti kita berdiri di atas cermin (skies meet the earth). Biasanya gambar2 diambil oleh tour guide kita.

Artikel lain:  Bukittinggi - Indonesia jauh dari pelancong - Bhumi Minangkabau Sumatera Barat

Harga keseluruhan untuk tour kelip2 ialah RM 50/dewasa dan RM 30/kanak per trip. Untuk skymirror, harganya adalah sama RM 60/dewasa atau kanak2. Ini adalah harga promo yang saya dapat pada ketika itu. Boleh contact Ms Ng kalau nak book – 010-4357792.

Senarai aktiviti-aktiviti menarik (recommended) adalah seperti dibawah;
1. Kampung Kelip2 dan Blue Tears
2. Membeli ikan segar dan murah di Pasar Awam Sekinchan
3. Muzium/Galeri Padi
4. Bukit Malawati
5. Berbasikal di tengah sawah ketika matahari terbenam
6. Brisk walk pagi di tengah sawah ketika matahari terbit
7. Pantai Redang
8. Ah Ma House
9. Lunch di Faridah Mentarang
10. Drive-through Coconut Shake
11. Lunch di Pantimor
12. Dinner @ Ketam Cabin

Full itinerary 3 hari 2 malam:
a) Hari Pertama
Bertolak dari KL – 2.30 pm
Sampai di Villa Chee – 5.00 pm
Kelip-kelip dan Blue Tears – 7.45 pm
Dinner @ Ketam Cabin – 9.30 pm

b) Hari Kedua
Breakfast – 8.00 am
Skymirror – 12.15 pm
Lunch di Faridah Mentarang – 3.00 pm
Riadah di Pantai Redang – 4.00 pm
Ah Ma House – 5.00 pm
Berbasikal ketika Sunset – 6.30 pm

c) Hari Ketiga
Jalan-jalan di sawah ketika sunrise – 6.45 am
Check-out Villa Chee – 10.00 am
Muzium Padi – 10.45 am
Pasar Awam Sekinchan – 11:30 am
Bukit Malawati – 12.45 pm
Lunch di Pantimor – 1.30 pm
Bertolak ke KL – 2.30 pm

Dibawah ni ada time stamps untuk melihat aktiviti harian kami
0:00 Hari Pertama
3:58 Hari Kedua
8:00 Hari Ketiga

Kandungan Video Sekinchan, Selangor | 12 tempat menarik yang wajib singgah dalam 3 Hari 2 Malam

Beautiful Apa khabar baik Sudah makan Terbang Tahun 80-an dulu tahun 90-an dulu dia masuk rumah saya murah ya sekarang saya masuk mari Besok dikeluarkan pukul berapa Dia orang Oh kenapa Paling cantik dalam perut Banyak Dengan cerita Assalamualaikum Kalau lapan ribu kilo rm16 Sabtu ni Tutup pukul berapa Awalnya tutup Oh yakah Sedih Bawa apa Menerima satu cara cara cara Boleh intro ke akak tanya Kenapa Tapi tak ada tadi Tak ada tak siap lagi