10 Tempat Menarik di Ipoh, Perak

Ipoh adalah sebuah bandar yang kaya dengan sejarah, keindahan alam semula jadi, dan kepelbagaian makanan yang lazat. Terletak di negeri Perak, Malaysia, bandar ini menawarkan pelbagai tarikan pelancongan kepada pengunjung dari dalam dan luar negara. Jika anda merancang untuk melancong ke Ipoh, berikut adalah senarai 10 tempat menarik yang perlu anda lawati.

1. Istana Kellie

20 Tempat Menarik Di Ipoh: Makanan Halal, Kafe Cantik & Tempat-Tempat Yang  Mesti Dikunjungi! - Klook Travel Blog

Istana Kellie merupakan mercu tanda bersejarah yang terletak di Batu Gajah, berhampiran dengan Ipoh. Dibina pada awal abad ke-20 oleh William Kellie Smith, istana ini menawarkan pemandangan yang indah dan seni bina yang menakjubkan. Anda boleh mengambil gambar di hadapan bangunan ini yang menggambarkan seni bina Moor dan India.

2. Gua Tempurung

20 Tempat Menarik di Ipoh, Perak - TeamTravel

Gua Tempurung merupakan salah satu gua terbesar di Malaysia dan menawarkan pengalaman yang menarik kepada pengunjung. Anda boleh menjelajahi keunikan gua ini dengan tur yang dikendalikan oleh pemandu yang pakar. Saksikan stalaktit dan stalagmit yang menakjubkan, serta terpesona dengan keindahan semulajadi gua ini.

3. Taman Tema Lost World of Tambun

60 Tempat Menarik Di Ipoh (2023) | Bandar Penuh Nostalgia

Taman Tema Lost World of Tambun adalah destinasi menarik untuk lawatan keluarga. Ia menggabungkan taman tema dengan air panas semulajadi, taman haiwan, dan taman air. Anda boleh menikmati pelbagai permainan air dan aktiviti menarik di taman ini, seperti mandi air panas semulajadi dan berseronok di taman air.

4. Muzium Darul Ridzuan

20 Tempat Menarik Di Ipoh: Makanan Halal, Kafe Cantik & Tempat-Tempat Yang  Mesti Dikunjungi! - Klook Travel Blog

Muzium Darul Ridzuan adalah tempat yang sempurna untuk mempelajari sejarah dan budaya Ipoh. Muzium ini mempamerkan koleksi yang luas mengenai sejarah Perak dan Ipoh. Anda boleh melihat artefak bersejarah, gambar lama, dan maklumat yang menarik mengenai perkembangan bandar ini dari zaman dahulu hingga kini.

5. Jalan Bijih Timah

45+ Tempat Menarik di IPOH Perak [Edisi 2023 ] - Panduan Bercuti di Ipoh

Jalan Bijih Timah, atau lebih dikenali sebagai Concubine Lane, adalah salah satu jalan bersejarah yang terkenal di Ipoh. Jalan ini menawarkan kedai-kedai unik, restoran, dan kafe yang menarik. Anda boleh menikmati suasana lama yang klasik sambil menjelajahi gerai-gerai yang menjual barang antik dan cenderamata.

6. Gunung Lang Recreational Park

9 Tempat Menarik di Ipoh yang Harus Anda Lawati

Gunung Lang Recreational Park adalah tempat yang sempurna untuk melarikan diri dari kesibukan bandar. Anda boleh menikmati keindahan semula jadi dan udara segar di taman ini. Terdapat kolam air buatan, jambatan gantung, dan gua buatan yang menarik untuk dikunjungi. Anda juga boleh menaiki bot dan menikmati pemandangan tasik yang indah.

7. Kellie’s Castle

10 TEMPAT MENARIK DI PERAK - YouTube

Kellie’s Castle adalah bangunan bersejarah yang belum siap dibina. Ia dikenali sebagai salah satu tempat paling angker di Malaysia. Anda boleh mengambil gambar di hadapan bangunan ini yang menarik dengan seni bina Eropah yang unik. Terdapat juga legenda menarik yang berkaitan dengan istana ini.

8. Taman Rekreasi Gunung Lang

10 Tempat Menarik Di Ipoh (Percutian Best & Terkini 2022)

Taman Rekreasi Gunung Lang adalah taman rekreasi yang terletak berhampiran dengan Gunung Lang. Anda boleh menikmati aktiviti seperti memancing, menaiki bot, dan berkelah di sini. Taman ini juga mempunyai taman burung dan taman rama-rama yang menarik untuk dikunjungi.

9. Taman Tema Movie Animation Park Studios

10+ Aktiviti & Tempat Menarik Di Ipoh [2023] | Melancong.my

Taman Tema Movie Animation Park Studios adalah destinasi menarik untuk pecinta filem animasi. Anda boleh menikmati persembahan langsung, permainan dan atraksi yang berkaitan dengan filem animasi popular. Ia adalah tempat yang sempurna untuk menghabiskan masa bersama keluarga.

10. Restoran Makanan Tradisional Ipoh

77+ Tempat Menarik di PERAK [2023 ] Paling Popular | Panduan Bercuti

Ipoh terkenal dengan kepelbagaian makanan yang sedap. Jangan lepaskan peluang untuk mencuba makanan tradisional Ipoh seperti Nasi Ganja, Hor Fun, Cendol, dan banyak lagi. Restoran-restoran dan gerai-gerai makanan di Ipoh menawarkan hidangan yang lazat dan autentik.

Dengan kepelbagaian tarikan pelancongan yang ditawarkan oleh Ipoh, Perak, pasti anda akan memiliki pengalaman yang menyeronokkan dan bermakna. Jadi, rancanglah lawatan anda ke Ipoh dan jelajahi keunikan tempat-tempat menarik ini.

Penutup

Sekarang anda telah mengetahui 10 tempat menarik di Ipoh, Perak yang perlu anda lawati. Jangan lepaskan peluang untuk mengeksplorasi keindahan alam semula jadi, sejarah, dan makanan lazat yang ditawarkan oleh bandar ini. Jadikan lawatan anda ke Ipoh sebagai pengalaman yang tidak akan dilupakan.

FAQs

Apakah tempoh terbaik untuk melawat Ipoh?

Tempoh terbaik untuk melawat Ipoh adalah antara bulan April hingga Jun dan September hingga November, ketika cuacanya lebih sejuk dan selesa.

Adakah terdapat penginapan yang berdekatan dengan tempat-tempat menarik di Ipoh?

Ya, terdapat pelbagai pilihan penginapan yang berdekatan dengan tempat-tempat menarik di Ipoh, termasuk hotel, homestay, dan resort.

Adakah gua Tempurung sesuai untuk kanak-kanak?

Gua Tempurung boleh menjadi pengalaman yang menarik untuk kanak-kanak, tetapi perlu diambil perhatian keselamatan mereka dan mereka perlu ditemani oleh orang dewasa.

Adakah tiket masuk diperlukan untuk masuk ke Taman Tema Lost World of Tambun?

Ya, tiket masuk diperlukan untuk masuk ke Taman Tema Lost World of Tambun. Anda boleh mendapatkan tiket di kaunter tiket atau membelinya secara dalam talian.

Adakah restoran di Ipoh halal?

Ya, terdapat banyak restoran di Ipoh yang menyajikan makanan halal. Anda boleh mencari restoran yang mempunyai sijil halal atau bertanya kepada penduduk tempatan untuk rujukan.

10 Tempat Menarik Di Ipoh Perak | Wajib Anda Lawati [VIDEO]

IPOH
Ipoh, sebuah bandaraya yang terkenal dengan penangan white coffeenya yang memang ‘kaw’! Siapa sangka sebuah kawasan yang pernah mengalami peristiwa hitam pada tahun 1892 ini di mana kebakaran yang sangat besar pernah berlaku mampu membangun menjadi sebuah bandar yang bukan sahaja terkenal di Malaysia, malahan di seluruh dunia. Salah satu sebab mengapa Ipoh menjadi lokasi pilihan kepada ramai para pelancong adalah kerana kemampuannya untuk mengekalkan dan memelihara warisan klasik tanpa dimakan dek peredaran zaman yang menghauskan perubahan. Banyak bangunan-bangunan klasik yang masih terpelihara dengan baik di luaran tetapi fungsi dalamannya diubah untuk mengikut keperluan semasa atau lebih tepat lagi mengikut selera anak-anak muda yang tinggal di Ipoh. Sebab ini jugalah Ipoh digelar sebagai bandar hipster Malaysia! Memang lain dari yang lain. Bukan itu sahaja, Ipoh turut kaya dengan keindahan alam semulajadinya yang memiliki keistimewaannya yang tersendiri. Teruskan Menonton Video ini. Kami telah Senaraikan 10 tempat Menarik Di Ipoh.

Kandungan Video 10 Tempat Menarik Di Ipoh Perak | Wajib Anda Lawati

10 tempat menarik di Ipoh Perak Ipoh sebuah bandaraya yang terkenal dengan penangan wikupedia yang memang Kau Sangka sebuah kawasan yang pernah mengalami peristiwa hitam pada tahun 1892 ini di Pada kebakaran yang sangat besar benar berlaku mampu membangun menjadi sebuah bandar yang bukan sahaja terkenal di Malaysia Malahan di seluruh dunia Salah satu sebab mengapa Ipoh menjadi lokasi pilihan kepada ramai para pelancong adalah kerana kemampuannya Untuk mengekalkan dan memelihara warisan klasik tanpa dimakan di dalam zaman yang mengharuskan perubahan Banyak bangunan-bangunan klasik yang masih terpelihara dengan baik di luaran tetapi fungsi Dalam menjadi lubang untuk mengikut keperluan semasa atau lebih tepat lagi mengikut Selera anak-anak muda yang tinggal Sebab ini jugalah Ipoh digelar sebagai bandar cerita Malaysia Memang Lain dari yang lain Bukan itu sahaja tipu turut kaya dengan keindahan alam semulajadinya yang memiliki keistimewaannya yang tersendiri Teruskan menonton video ini Kami telah senaraikan tu 10 tempat menarik di Ipoh Satu Kereta Pernah dengar tentang kes kanser Untuk pengetahuan anda Please Adalah sebuah istana tinggal Yang walaupun hanya separuh siap ke Tetap terpancar keindahan reka bentuk dia Apatah lagi kalau berjaya disiapkan Bangunan Istana ini mula dibina pada tahun 1910 dengan reka bentuk Istana daripada India Untuk menghasilkan istana ini Pemiliknya serius ni telah mendatangkan tukang-tukang khas daripada Madras Apa yang menariknya tentang istana ini adalah kewujudan lorong-lorong bawah tanah nya dan juga faktor yang mengatakan Lagi sekali ini Sepatutnya menjadi bangunan pertama di tanah yang lengkap dengan lif Ipoh War Memorial Ibubapa memori Adalah sebuah memori untuk pelanggan yang telah dibina untuk memperingati mereka yang terkorban sewaktu pulang Dunia pertama 19 14 hingga 19 18 Perang Dunia Kedua 1939 hingga 1945 45 konfrontasi Indonesia Malaysia 1962 hingga 1966 Dan pemberian ramai rakyat dan bantuan perang dalam pembinaan landasan kereta api maut Burma Syam 43 1945 Memori hari ini terletak di bahagian kiri berhadapan dengan stesen keretapi Ipoh Tiga Padang Ipoh Padang ibu merupakan sebuah padang besar yang dikelilingi oleh bangunan-bangunan klasik Bertahun lama yang lalu Pedang ini telah digunakan oleh orang-orang Inggeris untuk bermain kriket Namun kini Padang ini dimeriahkan dengan pelbagai aktiviti seperti ragbi Bola sepak berjoging dan termasuklah mereka-mereka yang datang untuk bersantai menikmati pemandangan di sekitar Antara bangunan klasik yang dapat dilihat daripada ini adalah bangunan Michael Institution yang dibina pada tahun 1912 Masjid India muslim 1908 bangunan Hong Kong dan Shanghai 31 dan banyak lagi Masjid panglima Kinta Sudah berusia lebih daripada sedekad Masjid panglima Kinta merupakan sebuah masjid indah di Yang memiliki kisahnya tersendiri Masjid yang tertua dan pertama Kali didirikan di Ipoh ini adalah hasil binaan Datuk Panglima Kinta Mohamad Yusof pada tahun 2008 198 untuk mengingati pemergian Pada tahun yang sama Masjid dengan Rekabentuk mughal dan ikhlas Sini Pada suatu Ketika dulu pernah dijadikan sebagai pusat penyebaran agama Islam untuk penduduk Di kawasan setempat Untuk pengetahuan anda mimbar Masjid ini telah dibina oleh seorang pengukir kayu yang terkenal yang didatangkan dari Dari Seberang Perai Muhammad Sofian Abdul Wahab pada tahun 1928 Di sebelah Masjid ini terdapat sebuah sekolah pondok yang dibina sebelum Perang Dunia Kedua lagi Manakala di hadapan Masjid ini pula terdapat sebuah sekolah Arab yang pertama di Ipoh Madrasah Kamaliah Biasa wonders art gallery Ipoh Banyak sekali tarikan Unifi Ipoh bukan Salah satu tarikan yang boleh dikategorikan sebagai lain daripada yang lain di Ipoh ini adalah miniature wonders Kajang Dah puas melihat kehidupan moden di kawasan bandar dan dalam negara sendiri anda boleh masuk ke dalam muzium ini untuk Untuk melihat suasana Diorama yang kelihatan agak realiti kehidupan zaman zaman Dinasti di negara China Bukan sedikit dia orang mana Ada dua tingkat untuk dilihat dia orang mandi orang ini yang pasti Akan berbuka sesiapa sahaja yang melihat memandangkan hasilnya yang sangatlah terperinci daripada kedutan baju Hinggalah kepada in Interaksi atau ekspresi wajah antara patung patung di dalam Setinggan juga dibentuk dengan sempurna Muzium Yasmin Ahmad Museum kongkeng Siapa tak kenal dengan pengarah filem terkenal Malaysia Yasmin Ahmad yang telah mengha Hasilkan antara filem terkenal seperti Mungkin dan sifat Ini belum termasuk lagi dengan Iklan iklan yang pernah dihasilkan dia yang banyak memberi impak Kepada penonton Daripada sumbangan-sumbangan prihatin beliau yang banyak menekankan nostalgia kehidupan yang menyentuh jiwa ramai Maka diwujudkan muda untuk memperingati segala curahan minda kreatif beliau supaya dapat dihayati oleh generasi Mudah serta menjadi sumber inspirasi bagi para penggiat seni Pameran di dalam muzium Yasmin Ahmad Museum Kong Heng Yasmin company Akan sentiasa diperbaharui setiap enam bulan ke setahun Tujuh Tasik cermin Gunung Rapat Sekiranya anda seorang yang Su Sukakan sesuatu yang unik dan suka discover tempat baru Anda mesti melawat tasik cermin Gunung Rapat Tasik ini sebenarnya Bukanlah sebuah tarikan formal tak ada siapa yang jaga tiada pintu entrance dengan kaunter tu Tiket atau sebagainya Memang betul-betul kena teruk kah Untuk menuju ke kawasan tasik ini anda perlu mencabar diri mencari lokasinya yang sebenar yang agak tersorok Setelah sampai ke lokasi anda perlu melalui sebuah gua yang agak gelap Tapi ada boleh nampak cahaya daripada ruangan hujung gua ini Kalau tak yakin Janganlah lalu guru ni seorang diri Setelah sampai ke Penghujung gua pandangan mata anda akan terpesona dengan serta-merta sebaik melihat keindahan Tasik yang terhidang di depan mata Lapan Bulatan Amanjaya Untuk pengetahuan anda Bulatan Amanjaya adalah bulatan yang terbesar di Negeri Perak dengan keluasan 70-an 3 liter Kalau anda tertanya-tanya di mana lokasi yang Meriah untuk habiskan masa di waktu malam masa bercuti di Ipoh Kaki yang wajib anda Lawati Kat sini sentiasa Meriah walaupun bukan pada hujung minggu Mesti ada tertanya-tanya apa istimewanya dengan tempat ni Untuk pengetahuan anda Bulatan Amanjaya Bukanlah sebuah tempat bersantai biasa sebab disini terdapat kolam permainan untuk kanak-kanak Gelanggang luncur untuk sesiapa yang nak bermain Skim bantuan basikal kereta elektrik Kasut roda dan sebagainya Sembilan Lata Ulu Chepor Tak puas dengan tarikan alam semulajadi Taman Rimba Anda boleh meneruskan penerokaan dengan menuju ke Lata Ulu Chepor Tarikan ini sebenarnya agak Untuk ditemui memandangkan jatuh Sukar untuk dilihat daripada jalan utama Oleh sebab itu Lata Ulu Chepor ini lebih banyak dilawati oleh masyarakat Kata tempat daripada orang luar Sebaik sampai di kawasan air terjun dia Anda pasti akan teruja melihat keindahan aliran akhirnya yang melalui telah hancur Bahan batuan besar Lata Ulu Chepor menawarkan air sungai yang tidak begitu dalam dan sesuai untuk dijadikan tempat bermandi-manda Keluarga Gerbang malam Jika anda ingin membeli belah Datanglah ke gerbang malam Pasal ini berkeluasan lebih kurang satu kilometer dan terletak di dalam kawasan berdekatan dengan Ipoh Parade Fasa ini berkonsepkan atau di mana anda dapat melihat pelbagai jenis barangan dijual Memang rambang mata dibuatnya sebagai contoh pakaian minyak wangi Beg alat solek Cermin mata cincin dan lain-lain Jika anda sukakan saya kreatif Di sini juga terdapat gerai-gerai yang menjual tulisan khat Di sana atas papan dan banyak lagi Bagi anda yang inginkan penjimatan pula banyak juga gerai-gerai bandel di sini Bandaraya Ipoh bukan sahaja kaya dengan warisan sejarah yang dipelihara dengan baik Malahan terdapat juga destinasi-destinasi pelancongan yang menarik yang baru dibuka dan bakal dibuka Untuk anda yang menjadikan fotografi sebagai hobi Jangan lupa untuk menjadikan Ipoh sebagai salah Satu destinasi anda Pelbagai lokasi yang menarik boleh dijadikan sebagai subjek ataupun latar belakang foto anda Bandar raya yang Meriah dengan bermacam tarikan seperti gerai-gerai makan Taman Rekreasi Taman hiburan lokasi-lokasi seni Dan gua-gua yang mengagumkan ini wajib dilawati untuk anda yang mendambakan satu pengembaraan yang menyeronokkan Jika anda suka dengan video ini Jangan lupa like komen dan Sam Jumpa lagi di video selanjutnya