Menjelajah Keindahan Tempat Menarik di Petaling Jaya: Panduan Pelancongan Terbaik

Petaling Jaya adalah sebuah bandar yang kaya dengan pelbagai tarikan pelancongan yang menarik. Dari taman tema hingga ke tempat makan yang lazat, terdapat sesuatu untuk semua orang di sini. Mari kita terokai beberapa tempat menarik yang perlu anda sertakan dalam senarai percutian anda ke Petaling Jaya.

WetWorld Water Park Shah Alam

Foto

Foto

Alamat: 3A, Persiaran Dato Menteri, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

WetWorld Water Park di Shah Alam adalah tempat yang sempurna untuk menghabiskan masa bersama keluarga. Dengan gelongsor air yang seronok dan kolam renang yang mesra kanak-kanak, anak-anak pasti akan bersuka ria di sini. Lokasinya yang strategik berhampiran dengan pelbagai tarikan lain seperti Muzium Sultan Alam Shah menjadikannya destinasi yang popular di kalangan pelancong.

Pasar Malam Setia Alam

Foto

Foto

Alamat: Jalan Setia Prima A U13/A, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor

Jika anda mencari pengalaman membeli-belah yang unik, jangan lepaskan peluang untuk melawat Pasar Malam Setia di Setia Alam. Pasar malam ini adalah salah satu pasar malam terpanjang di Malaysia dan menawarkan pelbagai jenis makanan dan barangan antik yang menarik. Dari pakaian hingga ke aksesori, terdapat sesuatu untuk semua orang di sini.

I-City Shah Alam

I CITY SHAH ALAM - Malaysia Brightest City - YouTube

Lokasi: Seksyen 7, Shah Alam, Selangor, Malaysia; Malaysia

I-City di Shah Alam adalah destinasi pelancongan yang popular dengan pelbagai aktiviti menarik untuk semua peringkat umur. Dari SnoWalk yang sejuk hingga ke Trick Art Museum yang kreatif, terdapat banyak yang boleh dilakukan di sini. Pengunjung juga boleh menikmati suasana malam yang indah dengan melawat City of Digital Light yang menakjubkan.

City Karting (Shah Alam) Sdn BHd

Foto

Foto

Foto

Alamat: Go Kart Circuit, Stadium Car Park, Western 5, Seksyen 13, 40000 Shah Alam, Selangor
Telefon: 017-387 5868

Bagi peminat perlumbaan, City Karting Enterprise di Shah Alam adalah tempat yang sesuai untuk anda. Dengan litar berturap yang mencabar dan pelbagai jenis kenderaan go-kart, anda pasti akan merasai kepuasan yang sebenar di sini. Jadi, ambil kesempatan untuk merasai pengalaman menjadi racer sejati di sini.

Pasar Karat Amcorp Mall

Foto

Foto

Foto

Foto

Alamat: 18, Jalan, Persiaran Barat, Seksyen 52 Petaling Jaya, 46050 Petaling Jaya, Selangor

Jika anda menggemari barangan antik, pastikan untuk melawat Pasar Karat di Amcorp Mall. Dengan pelbagai barang lama seperti perabot, setem, dan novel lama, anda pasti akan menemui sesuatu yang menarik di sini. Jadi, habiskan masa anda dengan melawat gerai-gerai unik yang terdapat di pasar karat ini.

Chocolate Museum, Kuala Lumpur

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Alamat: 2, Jalan Teknologi 3/5, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor

Bagi peminat coklat, jangan lepaskan peluang untuk melawat Muzium Coklat di Kota Damansara. Muzium ini menawarkan pelbagai aktiviti menarik seperti pameran tentang cara pembuatan coklat dan sesi mencuba coklat secara percuma. Jadi, datanglah dan rasakan keenakkan coklat serta pelajari lebih lanjut tentang proses pembuatannya di sini.

Sunway Lagoon Theme Park

Foto

Foto

Foto

Foto

Alamat: 3, Jalan PJS 11/11, Bandar Sunway, 47500 Subang Jaya, Selangor

Sunway Lagoon adalah taman tema terbesar dan terkenal di Malaysia dengan pelbagai aktiviti yang menarik untuk semua orang. Dari taman air yang menyegarkan hingga ke taman hiburan yang mengasyikkan, terdapat banyak yang boleh dilakukan di sini. Jadi, datanglah bersama keluarga dan rakan-rakan anda untuk pengalaman yang tidak dapat dilupakan di Sunway Lagoon.

Muzium Petaling Jaya

Foto

Foto

Foto

Foto

Alamat: Petaling Jaya Nasional, Section 10, Selangor, 1, Jalan 10/7, Taman Jaya, 46000 Petaling Jaya, Selangor

Muzium di Petaling Jaya adalah tempat yang menarik untuk belajar tentang sejarah dan budaya bandar ini. Dengan pameran yang menarik dan maklumat yang berguna, anda pasti akan mendapat pengalaman yang bermakna di sini. Jadi, datanglah dan terokai warisan bandar ini di Muzium Petaling Jaya.

KidZania Kuala Lumpur

Foto

Foto

 

Foto

Foto

Foto

Alamat: Curve Nx, 18, Jalan PJU 7/5, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor

Kidzania di Petaling Jaya adalah taman hiburan bertema yang sesuai untuk kanak-kanak dan keluarga. Dengan pelbagai aktiviti yang mendidik dan menyeronokkan, anak-anak akan belajar banyak perkara yang berguna di sini. Jadi, bawa anak-anak anda untuk pengalaman yang mendidik dan mengasyikkan di Kidzania.

SimFlightKL

Foto

Alamat: M11&M10, SkyPark Terminal, Lpg Trbg Sultan Abdul Aziz Shah, Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, 47200 Subang, Selangor

SimFlightKL di Subang Jaya adalah destinasi yang sesuai untuk pencinta penerbangan. Dengan simulasi penerbangan yang realistik, anda akan merasai pengalaman membawa kapal terbang yang sebenar di sini. Jadi, datanglah dan nikmati pengalaman penerbangan yang unik di SimFlightKL.

Kesimpulan

Dalam kesimpulannya, Petaling Jaya menawarkan pelbagai tarikan menarik untuk semua orang. Dari taman tema yang mengasyikkan hingga ke tempat makan yang lazat, bandar ini pasti memenuhi pelbagai citarasa dan keperluan pelancong. Dengan melawat tempat-tempat yang disebutkan dalam panduan ini, anda pasti akan mendapat pengalaman yang tidak dapat dilupakan di Petaling Jaya. Jadi, jadikanlah bandar ini sebagai destinasi utama anda untuk lawatan seterusnya!