10 Tempat Menarik di Kuantan, Pahang

Kuantan, ibu negeri Pahang yang terletak di pantai timur Semenanjung Malaysia, adalah sebuah destinasi yang menawarkan pelbagai tempat menarik untuk dilawati. Dengan keindahan pantai-pantainya yang menakjubkan, warisan budaya yang kaya, dan pelbagai tarikan semulajadi, Kuantan menjanjikan pengalaman yang tidak dapat dilupakan kepada pelawatnya. Di sini, kami membawa anda 10 tempat menarik di Kuantan, Pahang yang patut anda kunjungi.

1. Pantai Teluk Chempedak

27+ Tempat Menarik di KUANTAN ( Edisi 2023 ) Pahang | Panduan Bercuti

Pantai Teluk Chempedak adalah destinasi percutian yang popular di Kuantan. Terkenal dengan pantainya yang indah dan aktiviti menarik seperti berenang, berseluncur, dan memancing, pantai ini menarik pelawat dari serata tempat. Anda juga boleh menikmati pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan di sini.

2. Taman Negara Pahang

27+ Tempat Menarik di KUANTAN ( Edisi 2023 ) Pahang | Panduan Bercuti

Taman Negara Pahang adalah salah satu taman nasional tertua di Malaysia dan menawarkan pengalaman semula jadi yang luar biasa. Anda boleh menjelajahi hutan hujan tropika yang lebat, berjalan melalui jambatan gantung, dan menaiki sungai untuk melihat air terjun yang menakjubkan.

3. Pulau Tioman

30 Tempat Menarik Di Kuantan Pahang. Mesti Pergi! - Harian Post

Pulau Tioman terletak di lepas pantai Kuantan dan merupakan pulau yang cantik dengan pantai berpasir putih, air laut yang jernih, dan terumbu karang yang menakjubkan. Aktiviti snorkeling dan menyelam adalah antara aktiviti yang popular di sini.

4. Masjid Sultan Ahmad Shah

10 Aktiviti & Tempat Menarik Di Kuantan [2023] | Melancong.my

Masjid Sultan Ahmad Shah adalah sebuah masjid yang megah di Kuantan. Reka bentuk masjid ini yang indah dan kubahnya yang menarik menjadikannya satu daripada mercu tanda penting di bandar ini. Pelawat boleh melawat masjid ini untuk menghayati seni bina Islamik yang mengagumkan.

5. Museum Sungai Lembing

10 Tempat Menarik di Kuantan, Pahang | Kaki Travel - YouTube

Museum Sungai Lembing mempamerkan sejarah perlombongan bijih timah di Pahang. Anda boleh melihat pameran yang menarik mengenai industri perlombongan dan kehidupan orang-orang yang terlibat di dalamnya. Jangan lepaskan peluang untuk menjelajahi terowong lama tambang bijih timah semasa anda berada di sini.

6. Air Terjun Pandan

10 Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Kanak-kanak

Air Terjun Pandan adalah air terjun yang menakjubkan dengan kolam renang semula jadi di bawahnya. Anda boleh menikmati keindahan air terjun ini sambil berenang atau bersantai di sekitar kawasan itu. Air Terjun Pandan adalah tempat yang ideal untuk keluarga dan rakan-rakan bersantai.

Artikel lain:  Empat Pulau Menarik di Sandakan: Destinasi Percutian Terbaik 2024

7. Pantai Balok

10 Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Kanak-kanak

Pantai Balok adalah destinasi yang popular di kalangan peselancar dan penggemar aktiviti air. Pantai yang luas dan berpasir putih ini menawarkan ombak yang sesuai untuk berselancar. Anda juga boleh menikmati aktiviti lain seperti bermain pasir, berjemur, dan menikmati hidangan laut segar di kawasan berhampiran.

8. Istana Abu Bakar

10 Tempat Menarik Di Pahang Yang Wajib Anda Lawati | 2022 - YouTube

Istana Abu Bakar merupakan istana diraja yang terletak di Bandar Indera Mahkota, Kuantan. Ia merupakan salah satu tarikan bersejarah yang penting di Pahang. Anda boleh mengagumi seni bina istana ini dan mempelajari sejarahnya yang kaya.

9. Sungai Pahang

Tempat Menarik di Gambang - TeamTravel

Sungai Pahang adalah sungai terpanjang di Semenanjung Malaysia dan mempunyai keindahan semula jadinya sendiri. Anda boleh menikmati aktiviti seperti memancing, memasang khemah di tepi sungai, atau menikmati pemandangan semulajadi yang menakjubkan.

10. Kampung Budaya Cherating

18 Tempat Menarik Di Pahang Untuk Bercuti Terkini 2022 - Aliff Channel

Kampung Budaya Cherating adalah destinasi yang sempurna untuk mengetahui lebih lanjut tentang budaya dan tradisi masyarakat setempat. Anda boleh melihat pertunjukan tarian tradisional, belajar membuat kraf tangan tradisional, dan menikmati hidangan makanan tempatan yang lazat di sini.

Dengan pelbagai tarikan menarik yang ditawarkan di Kuantan, Pahang, anda pasti akan teruja untuk melawat dan mengeksplorasi tempat-tempat menarik ini. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk merancang percutian anda ke Kuantan sekarang!

Kesimpulan

Kuantan, Pahang menawarkan pelbagai tempat menarik yang memikat hati pelawat. Dari pantai-pantai yang menakjubkan hingga ke warisan budaya dan alam semula jadi yang menakjubkan, terdapat sesuatu untuk semua orang di sini. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk melawat 10 tempat menarik di Kuantan, Pahang dan mencipta kenangan indah sepanjang hayat.

10 Tempat Menarik di Kuantan, Pahang || Travel Vlog || Vlog Jalan-Jalan Pahang || Eng Sub || [VIDEO]

#JalanJalan #Visit #Top10
Kuantan is one of the main city in Pahang, where when you come here, you must visit this places. Here is the top 10 list:

10) Restoran Mabiq 2
9) Loteng Cafe
8) Yong Tau Foo Kuantan
7) Lila Wadi Cafe
6) Kula Cakes
5) Ana Ikan Bakar Petai 3
4) Masjid Negeri Kuantan
3) Kuantan Art Street
2) Menara Kuantan 118
1) Teluk Cempedak

Kandungan Video 10 Tempat Menarik di Kuantan, Pahang || Travel Vlog || Vlog Jalan-Jalan Pahang || Eng Sub ||

Ayah pergi mana sekarang nak pergi ke Kuantan Pahang hari ini kalau nak pergi tengok berapa tempat Rumah aku tempat tadi kat sini termasuk tempat makanan kalau kau orang nak tahu kenapa dia Tempat ke 10 iaitu restoran mabiq Tua Menu Restoran mabiq kedua ni dia menyediakan sajian makanan tengah hari So kalau kau orang yang terasa nak makan ikan patin Ikan gulai patin tempoyak ikan patin Pahang kat sini dan makanan-makanan tengahari kat sini Korang jangan risau harga dia ada dekat setiap tempat tu dia ada label dia sekarang boleh pilih apa yang kau orang nak Tempat ke sembilan iaitu loting Nothing ni adalah satu tempat makan yang wajib kalau datang kat sini dia Cafe Tenaga kita juga kat sini harga dia boleh tahan tapi makanan dia sedap sedap Jangan dekat sini Jah ada jual King juga dan juga pastri Dia punya pusing Dia agak Mediam Dari dunia sadar tunjuk makan makanan dia Ada yang butter ada yang black pepper dan juga spaghetti Jenis-jenis spageti dia idea dan idea yang dekat ni Yang ni sedap Sekolah Kedah Terakhir Yang kelapan iaitu yong tau fu terbaik Kuantan Minta aku terbaik Kuantan ni dia buka dari Petang sampai ke malam Jadi yang ini adalah cawangan kedua kat sini korang boleh pi berapa apa jenis menu yang kau orang nak saya Sayur ke dia punya tiket ke dan sebagainya Dia punya kat sini dia timbang kau berat satu kilo dalam harga 50 Dekat sini kau orang boleh Ambil tiga jenis Tomyam Dan juga sos Auto City air-cond berlainan kuah dia keluar kena bayar RM5 Dan recommended korang makan sup dekat sini untuk dia agak nate tomyam dia agak spicy sedikit Tempat ketujuh Lila Wadi Restaurant di mana Lila Wadi Restaurant ni merupakan salah satu usaha untuk Aku lelaki Di mana Gulatis Ini menu pun ada dekat sini Dan dekat sini Jah dia Western dia ada tomyam tiada Selain daripada itu korang boleh tengok menu dekat sini Dia ada senarai harga yang ni l Yang ni dia punya deep-fry Lamb chop Spageti Yang ni Pandan cooler ni adalah Air sini ceria Kan kakakku laki dekat sini And Of course yang ke-6 Aku laki Dimana Kalau korang nak tapau bawa balik ke KL Orang boleh beli gula Kit Kat sini Mana dia tahan 6 jam Kat sini korang boleh scan dan bayar melalui online boleh atau korang nak ke kaunter Disini Eh komedian untuk minggu dia Dan yang kelima adalah Ana ikan bakar petai Cawangan ketiga Di manakah sini ada ikan bakar memang sedap gila dia punya Ikan bakar petai je yang masak petai Dan sebagainya Harga dia ditimbang dekat sini dah dekat sign board tu korang akan nampak ada harga-harga dia Korang boleh Tengoklah apa yang korang nak janji dia Masakan yang korang boleh masak Dan asli kan kat sini Dia punya makanan atau korang boleh tengok dekat blogspot untuk lebih detail Dan apa yang ada kat sini Kau orang boleh try Semuanya sedap Dan semuanya naik Tempat yang keempat Kalau kau orang datang ke Kuantan kau orang masih berkunjung ke masjid negeri Kuantan di mana Kalau boleh solat dekat sini Dia punya view dekat luar dan dalam dia Agak naik Dekat sini Kalau kau orang datang kau orang akan nampak masjid dia sangat besar sangat bersih Untuk entrance ke tandas Kedah ke jauh Sorry kat sini Kalau kau orang datang kau orang kena tengok dekat dalam dia sangat besar dan juga sangat cantik Yang dia punya kipas jugak Ada dengar banyak ya kat sini so Korang tak terasa panas Dan Kalau solat Jumaat kat sini pun Dia gaduh Jadi tak Tak perlu risau Kalau kau orang datang lewat ke macam mana Tanya kat sini dia ada juga Sayang buat tentang sejarah kemasyuran Masjid ni Tempat ketiga Kuantan asli Di mana kat sini tak ramai orang tahu kat sini ada murah Dimana Dekat je dengan kulakukan juga masjid dan juga menara Kuantan dekat belakang belakang kedai digunakan nampak ada Ada lukisan-lukisan yang kau orang boleh Kat sini memang best giler lukisan dicari cantik Nanti Korang tengok dekat hujung hati letak gambar gambar Tangkap kat sini Tengkorak ada datang dekat bulan ni Tempat kedua iaitu menara Kuantan 118 ada Kuantan ni dekat luar ni dia dalaman Lama-lama ni kau orang boleh lepak Dan Kalau korang nak masuk dekat menara Kuantan tu pun boleh juga Cuma keluarkan abang bayarlah Macam hal dengan rakan-rakan masuk dekat menara Kuantan ni kita orang ambil nombor punya Jalan RM38 seorang So dia ada 35 51 52 53 51 dan 52 lebih kurang Jah cuma level 2 dia ada restoran Level 3 korang akan nampak dia punya you sekitar Kuantan secara open Allah Janji ada satu dewa lagi Jangan cuma kita orang masuk kat sini dia tak buka Main kat Garden tu Kau orang boleh pakai lock untuk tulis nama dan sebagainya lah Oh Yang ini adalah tokyu dia kat sini Kau orang nampak nice gila dia punya tau dia Dan berangin Kat sini korang boleh nampaklah sekitar Kuantan Tan Berbalik kalau orang naik dekat atas ni Sangat nice Of course tempat yang pertama Teluk Cempedak Jadi Kalau korang datang dekat sini korang wajib kena datang Teluk Cempedak Mana Kat sini dia ada pantai yang dijaga rapi Dan dekat sini Dia banyak fasiliti yang ada kedai kedai sini semua besar-besar mekdi KL cetak Weh dan sebagainya Kau kat sini Kalau boleh buat kitchen orang boleh pengunjung Korang boleh kunjungi kedai kedai dekat Sekitar sini Hang boleh lepak-lepak cuci Dan dekat sini pantai dia pun orang nampak bersih jalan Cantik gila Untuk rekod Lah aku berjanji Untuk seri Samsung mahal Padamu Tuhan Yang akan menjadi saksi Menyayangi Aku sayangi Jangan lupa