10 Tempat Menarik di Kuantan, Pahang

Kuantan, Pahang adalah destinasi pelancongan popular di Malaysia. Bandar ini terkenal dengan pantainya yang indah, tempat-tempat menarik, dan budaya yang kaya. Jika anda merancang untuk melancong ke Kuantan, berikut adalah 10 tempat menarik yang harus anda lawati.

1. Pantai Cherating

27+ Tempat Menarik di KUANTAN ( Edisi 2023 ) Pahang | Panduan Bercuti

Pantai Cherating adalah antara pantai yang paling popular di Kuantan. Pantai ini terkenal dengan pasir putihnya yang halus dan air laut yang jernih. Anda boleh menikmati aktiviti seperti bersantai di pantai, berselancar, dan melihat penyu bertelur di sekitar pantai ini.

2. Taman Gelora

27+ Tempat Menarik di KUANTAN ( Edisi 2023 ) Pahang | Panduan Bercuti

Taman Gelora merupakan taman yang indah dan luas di tengah-tengah bandar Kuantan. Di sini, anda boleh menikmati suasana yang tenang dan hijau, sambil melakukan aktiviti seperti berjogging, berbasikal, dan piknik bersama keluarga.

3. Pulau Tioman

30 Tempat Menarik Di Kuantan Pahang. Mesti Pergi! - Harian Post

Walaupun bukan terletak di Kuantan, Pulau Tioman adalah tempat menarik yang tidak boleh dilepaskan jika anda berada di Pahang. Pulau ini terkenal dengan pantainya yang cantik, aktiviti menyelam, dan hutan hujannya yang menakjubkan. Anda boleh mengambil bot dari Kuantan untuk ke Pulau Tioman.

4. Pantai Teluk Cempedak

10 Aktiviti & Tempat Menarik Di Kuantan [2023] | Melancong.my

Pantai Teluk Cempedak adalah lagi satu destinasi pantai yang popular di Kuantan. Pantai ini menawarkan pemandangan yang menakjubkan dan pelbagai aktiviti seperti berenang, berselancar, dan bermain pasir. Terdapat juga kawasan rehat dan makanan yang lazat di sekitar pantai ini.

5. Istana Abu Bakar

10 Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Kanak-kanak

Istana Abu Bakar merupakan sebuah istana yang megah dan bersejarah di Kuantan. Istana ini adalah kediaman rasmi Sultan Pahang dan mempunyai seni bina yang menarik. Anda boleh mengambil gambar dan menikmati keindahan seni bina istana ini.

6. Air Terjun Sungai Pandan

10 Tempat Menarik di Kuantan, Pahang | Kaki Travel - YouTube

Air Terjun Sungai Pandan adalah satu lagi tarikan semulajadi yang menarik di Kuantan. Anda boleh menikmati keindahan air terjun yang mengalir dari bukit dan mandi di kolam air yang segar. Tempat ini juga sesuai untuk aktiviti hiking dan piknik.

7. Museum Seni Asia Tenggara

10 Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Kanak-kanak

Bagi peminat seni, Museum Seni Asia Tenggara adalah tempat yang wajib dikunjungi. Di sini, anda boleh melihat koleksi seni dan budaya dari serata Asia Tenggara. Terdapat pelbagai pameran dan aktiviti seni yang menarik di museum ini.

8. Masjid Sultan Ahmad Shah

10 Tempat Menarik Di Pahang Yang Wajib Anda Lawati | 2022 - YouTube

Masjid Sultan Ahmad Shah adalahmasjid yang indah dan penting di Kuantan. Masjid ini mempunyai seni bina yang memukau dan menarik pelancong dari pelbagai agama dan budaya. Anda boleh melawat masjid ini untuk menghargai seni bina Islam yang menakjubkan.

9. Taman Esplanade

Tempat Menarik di Gambang - TeamTravel

Taman Esplanade adalah taman awam yang popular di Kuantan. Di sini, anda boleh bersantai di taman hijau yang luas, menjalankan aktiviti sukan, dan menikmati pemandangan sungai. Taman ini juga menjadi tempat untuk pelbagai acara dan persembahan seni.

10. Pasar Tani Kuantan

18 Tempat Menarik Di Pahang Untuk Bercuti Terkini 2022 - Aliff Channel

Jika anda ingin merasai kehidupan tempatan dan membeli-belah di Kuantan, Pasar Tani Kuantan adalah tempat yang sempurna. Di pasar ini, anda boleh membeli produk makanan tempatan seperti buah-buahan segar, sayur-sayuran, dan hasil laut. Anda juga boleh mencuba makanan khas Pahang yang lazat di kedai-kedai makan berdekatan.

Dalam kesimpulannya, Kuantan, Pahang adalah bandar yang mempunyai pelbagai tempat menarik untuk dikunjungi. Pantai-pantai indah, tarikan semulajadi, dan warisan budaya yang kaya menjadikan Kuantan destinasi pelancongan yang menarik. Pastikan untuk melawat tempat-tempat ini semasa anda berada di Kuantan.

10 Tempat Menarik di Kuantan, Pahang | Kaki Travel [VIDEO]

#Pahang #Travel #Kuantan
Kuantan sebenarnya ada banyak tempat menarik yang korang boleh lawati, jadi kali ni kami kongsikan senarai 10 Tempat Menarik di Kuantan yang anda boleh singgah!
.
1. Pantai Balok
Dekat sini korang boleh naik ATV, naik kuda, camping & mandi pantai
.
2. Menara Kuantan 188
Menara tertinggi di Kuantan. Boleh naik atas dan juga kalau nak lebih mencabar boleh cuba aktiviti Skywalk
.
3. Dinosaur Encounter & Zoo Teruntum
Sesuai kalau bawa anak-anak ke sini. Ada banyak patung dinosaur bergerak dan juga haiwan-haiwan hidup seperti kuda belang, rusa dan banyak lagi
.
4. Kuantan River Cruise
Bot ini akan bawa korang menyusuri Sungai Kuantan untuk melihat flora & fauna di kawasan sekitar. Kalau bernasib baik korang akan dapat melihat buaya.
.
5. Air Terjun Pelangi
Air Terjun Pelangi ini terletak di kawasan Sungai Lembing. Nak sampai ke sini perlu menaiki 4WD selama lebih kurang 40 minit dan trekking dalam 30 minit
.
6. Kafe-kafe Hipster
Terdapat banyak kafe-kafe hipster di sekitar bandar Kuantan antaranya Pickers, Tjantek, Kula Cakes, Lena dan banyak lagi!
.
7. Serambi Teruntum
Bazaar tempat untuk anda shopping ole-ole untuk dibawa pulang. Antara yang wajib adalah Sambal Hitam Pahang dan juga Puding Raja
.
8. Kuantan Street Art
Kuantan Street Art ini merupakan spot bergambar cantik di dalam bandar Kuantan.
.
9. Ikan Bakar di Tanjung Lumpur
Tanjung Lumpur sememangnya popuplar dengan pelbagai restoran yang menghidangkan ikan bakar.
.
10. Time Capsule Retreat
Time Capsule Retreat ini terletak di Sungai Lembing. Sesuai untuk anda yang mencari penginapan yang unik.
.
Jadi ini adalah 10 Tempat Menarik di Kuantan yang anda boleh lawati! Kalau ada cadangan lain sila letak di dalam ruang komen. Mungkin di masa akan datang kami boleh ke sana!
.
#kakitravel #Travel #Kuantan #Pahang #TempatMenarikPahang #pahangtourism #travelpahang #SungaiLembing #AirTerjunPelangi #SerambiTeruntum #DinosaurEncounter #KuantanStreetArt #TanjungLumpur #TimeCapsuleRetreat #KulaCakes #PantaiBalok #Kuantan188 #MenaraKuantan