10 TEMPAT MENARIK DI SELANGOR

Selangor, sebuah negeri yang terletak di sebelah barat Malaysia, merupakan destinasi pelancongan yang menarik dengan banyak tempat menarik untuk dikunjungi. Negeri ini menawarkan pelbagai tarikan, dari keindahan alam semula jadi hingga kepada warisan budaya dan sejarah yang kaya. Jika anda merancang untuk melancong ke Selangor, berikut adalah senarai 10 tempat menarik yang patut anda sertakan dalam itinerari perjalanan anda.

1. Taman Negara Kuala Selangor

73 Tempat Menarik Di Selangor (2023) | Jom Bercuti

Taman Negara Kuala Selangor merupakan salah satu tempat menarik di Selangor yang terkenal dengan keindahan alam semula jadi. Di sini, anda dapat menikmati pengalaman berjalan-jalan di dalam hutan, menaiki bot untuk melihat kelip-kelip di Sungai Selangor, dan menikmati pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan dari Bukit Melawati.

2. Istana Alam Shah, Klang

Kenali 10 Tempat Menarik Baharu Di Selangor Serta Alamat Lengkap Untuk  Tahun 2021

Istana Alam Shah terletak di Klang dan merupakan istana diraja Selangor. Tempat ini merupakan warisan sejarah yang penting dan mempunyai seni bina yang indah. Anda boleh melawat istana ini untuk menghayati keindahan seni bina dan sejarah kerajaan Selangor.

3. Taman Botani Negara Shah Alam

10 Tempat Menarik Di Selangor | #Cardock - YouTube

Taman Botani Negara Shah Alam adalah destinasi yang ideal untuk pencinta alam dan tumbuhan. Dengan luas lebih daripada 1,200 ekar, taman ini menawarkan pelbagai jenis tumbuhan, taman air, dan trek berjalan yang menarik. Anda boleh menikmati keindahan semulajadi dan ketenangan di tengah-tengah bandar Shah Alam.

4. Kota Damansara Community Forest Reserve

10 Destinasi Menarik di Selangor - YouTube

Kota Damansara Community Forest Reserve adalah satu lagi tempat menarik di Selangor yang sesuai untuk aktiviti rekreasi alam semula jadi. Di sini, anda boleh menjelajahi hutan, melakukan aktiviti mendaki, dan menikmati udara segar. Tempat ini adalah tempat yang sempurna untuk bersantai dan melarikan diri daripada kesibukan bandar.

5. Sunway Lagoon

8 Tempat Menarik Di Selangor: Destinasi Day Trip Tak Sampai 2 Jam Dari KL!  - Blog Klook Travel

Sunway Lagoon adalah taman tema terkenal di Selangor yang menawarkan pelbagai tarikan seperti taman air, taman tema haiwan, dan taman hiburan. Ia merupakan destinasi yang sangat sesuai untuk melancong bersama keluarga dan kawan-kawan. Anda pasti akan menikmati pelbagai aktiviti menarik yang ditawarkan di sini.

6. Thean Hou Temple

Ini 10 tarikan terbaharu di Selangor yang harus dilawati pelancong pasca  pandemik Covid-19 - Destinasi | mStar

Thean Hou Temple merupakan salah satu kuil terbesar di Asia Tenggara dan merupakan tarikan utama di Selangor. Kuil ini menawarkan seni bina yang indah, patung-patung dewa yang mengagumkan, dan pemandangan menakjatkan Kuala Lumpur. Anda boleh melawat kuil ini untuk menghayati keindahan seni bina Cina tradisional dan mengalami suasana keagamaan yang tenang.

7. Pulau Ketam

73 Tempat Menarik Di Selangor (2023) | Jom Bercuti

Pulau Ketam terletak di Selat Melaka dan merupakan destinasi yang menarik untuk dikunjungi. Pulau ini terkenal dengan kampung nelayan yang unik di mana rumah-rumah dibina di atas tiang-tiang kayu. Anda boleh menjelajahi pulau ini dengan berjalan kaki atau menyewa basikal. Nikmati suasana pantai yang tenang dan makanan laut segar yang lazat.

8. Kuala Selangor Nature Park

Ini 10 tarikan terbaharu di Selangor yang harus dilawati pelancong pasca  pandemik Covid-19 - Destinasi | mStar

Kuala Selangor Nature Park adalah destinasi yang sesuai untuk pencinta burung. Taman ini terletak di sepanjang pantai Kuala Selangor dan merupakan tempat perlindungan untuk pelbagai spesies burung. Anda boleh mengambil bahagian dalam aktiviti memerhati burung atau berjalan-jalan di sekitar taman untuk menikmati keindahan alam semula jadi.

9. Sultan Salahuddin Abdul Aziz Mosque

20 Tempat Menarik Di Selangor [Lokasi jalan jalan siang & malam]

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz, juga dikenali sebagai Masjid Biru, merupakan salah satu masjid yang paling indah di Malaysia. Masjid ini terletak di Shah Alam dan mempunyai menara setinggi 142 meter, menjadikannya salah satu menara masjid tertinggi di dunia. Anda boleh melawat masjid ini untuk menghayati seni bina Islam yang megah dan menikmati keheningan dalam suasana keagamaan.

Artikel lain:  4 Tempat Terbaik di Kuala Terengganu

10. Batu Caves

10 Tempat Penginapan Menarik & Unik Di Selangor. Dekat Je!

Batu Caves adalah salah satu tempat menarik yang terkenal di Selangor. Terletak di Gombak, Batu Caves adalah kompleks gua yang mempunyai kuil Hindu yang indah. Anda perlu mendaki 272 anak tangga untuk mencapai gua utama, di mana anda akan di sambut oleh patung Lord Murugan yang menjulang tinggi. Selain itu, gua-gua di sekitar Batu Caves juga menawarkan pemandangan yang menakjubkan.

Itulah 10 tempat menarik di Selangor yang patut anda sertakan dalam perjalanan anda. Setiap tempat mempunyai keunikan dan daya tarikan tersendiri. Jadi, pastikan anda merancang itinerari dengan baik dan nikmati pengalaman yang menarik di Selangor!

10 TEMPAT MENARIK DI SELANGOR | Percutian Singkat [VIDEO]

SELANGOR
Selangor Darul Ehsan merupakan sebuah negeri yang terletak di tengah Semenanjung Malaysia dan mengelilingi kota metropolitan Kuala Lumpur dan Putrajaya. Betapa strategik sekali lokasi negeri ini, menjadikan ia kaya dengan pelbagai pusat pelancongan yang menarik untuk dilawati. Terdiri daripada beberapa buah daerah yang berbeza, setiap daerah yang terdapat di negeri Selangor menawarkan sesuatu yang istimewa untuk dingati sesiapa sahaja yang menjadikannya destinasi pelancongan. Nak tahu apa yang istimewanya di negeri ini. Di video ini kami telah senaraikan 10 tempat menarik di selangor, mana tahu, mungkin ada beberapa tempat yang menarik hati anda? Mari kita lihat.

Kandungan Video 10 TEMPAT MENARIK DI SELANGOR | Percutian Singkat

Selangor Darul Ehsan merupakan sebuah negeri yang terletak di Di tengah semenanjung Malaysia dan mengelilingi Kota Metropolitan Kuala Lumpur dan Putrajaya Tetapi sepatutnya Lokasi negeri ini Menjadikan dia kaya dengan pelbagai pusat pelancongan yang menarik untuk dilawati Terdiri daripada beberapa buah daerah yang berbeza Setiap daerah yang terdapat di negeri Selangor menawarkan sesuatu yang itu Istimewa untuk diingati sesiapa sahaja yang menjadikannya destinasi pelancongan Nak tahu apa yang istimewanya di negeri ini Di video ini kami telah senaraikan 10 tempat menarik di Selangor Mana tahu mungkin ada beberapa tempat yang Yang menarik hati anda Satu Tak ada View Resort Banting Dibuka pada Disember 2015 Jangan pandang rendah pada diri ini Walaupun baru Kalau tak percaya datanglah bersama keluarga ke sini Pasti tidak terkira Seronoknya kerana banyak Aktiviti menarik yang boleh dilakukan di sini seperti berenang di tasik Bertaut seperti Sultan di atas sekali Nyatakan sebelum terjun ke dalam air Berakit dan pelbagai lagi aktiviti yang lain Bukan itu sahaja anda juga boleh mencuba aktiviti lain yang turut disediakan seperti am siling Flying fox ATV Dan mendaki bukit Tidak cukup hari keseronokkan di bukit sadong Bagaimana jika anda dan keluarga tinggal di Penginapan yang hampir keseluruhannya dibuat berasaskan kayu buluh Terasa seperti bercuti di luar bandar Dua Taman Alam Kuala Selangor Terbahagi kepada dua bahagian berbeza Kebanyakan Taman Alam Kuala Selangor adalah hutan hujan tropika Sedihnya aku tanpa kau Bagi pencinta aktiviti memerhati burung hutan ini sangat kaya dengan pelbagai spesis burung yang bukan sahaja Dari dalam negara tetapi juga burung yang berhijrah dari luar negara Burung yang mengunjungi hutan ini dari luar negara Biasanya datang setiap tahun dari Simbol hingga apabila negara asalnya mengharungi musim sejuk Antara spesies burung dari negara lain yang boleh didapati di sini ialah blaus Riska Wallapaper Hello Kitty Google dan banyak lagi Spesies burung tempatan ialah raja udang bangau keranjang dan lain-lain Kunjungi Taman Alam Kuala Selangor jika ingin mendapatkan udara segar selain melihat keindahan alam Sekitar yang turut Meriah dengan bunyi kicauan burung Di Kanada membawa teropong dan kamera apabila anda datang ke sini District 21 Dah puas makan angin dan menikmati keindahan panorama Main ramai-ramai buat aktiviti lasak pula di District 21 Yang bestnya anda boleh buat aktiviti yang biasa dilakukan secara auto ini di bawah bumbung shopping mall Sejuk melahirkan secara Indo Memang berkali ganda lah jawabnya keseronokan ada bela tiviti itu pun kalau ada Tak kecut perut untuk buat aktiviti mencabar yang ditawarkannya Antara yang anda boleh cuba adalah wallclimbing pada dinding yang bercahaya lain roller glider untuk anda besi kuning Dengan kelajuan sehingga 30 kilometer per jam polis menaiki gelongsor hi-tech halangan-halangan berpisah Dalam rancangan Ninja Warrior dan macam-macam lagilah dalam kawasan yang seluas 70000 tanda pagar kaki persegi Datang dengan anak kecil Jangan risau ada je game yang sesuai untuk mereka seperti salam Duka dan halangan bertali yang rendah Semuanya lengkap dengan peralatan keselamatan seperti helmet Tempat duduk tempat perlindungan siput Macam mana Sukan Datanglah ke District 21 hujung minggu ni ke Pantai Tanjung Rhu Setibanya anda ke Pulau Carey Anda perlu meneruskan perjalanan untuk ke Pantai Tanjung Rhu dalam 10 ke 15 minit Pantai Tanjung Rhu memiliki kawasan pesisir berkepanjangan dua perpuluhan lima kilometer yang berpasir putih bersih Bolehlah anak-anak bermain pasir dan berlari-lari sepuas hati di Pantai yang luas ini Disamping itu untuk pengetahuan anda Kawasan pantai ini menjadi tempat pelabuhan nelayan-nelayan yang terdapat di Di Pulau Carey Fakta menarik yang lain berkenaan Pulau Carey Dimana terletaknya Pantai Tanjung Rhu ini adalah Ia merupakan pulau Yang menjadi tempat tinggal masyarakat orang asli mah Meri yang masih mengamalkan cara hidup tradisional mereka Agak menarik untuk dilihat Kalau anda datang ke sini Skating Sunway Pyramid Cutting Sunway Pyramid sini adalah tuan rumah untuk pelbagai aktiviti yang garang seperti Sukan Asia dan kejohanan hoki Pengalaman bus cutting di sini Tak ubah macam masuk Sukan Olimpik Bukan biasa-biasa Dengan kesempurnaan gelanggang air Cutting ini Dianggarkan single 15 ribu kunjungan diterima oleh air Setiap bulan Tak pernah berkata Anda boleh mendapatkan jurulatih untuk mengajar anda teknik yang betul Dah pandai Cutting ganti Kalau kerja bolehlah datang menuju di sini sampai terlupa segala masalah yang menyesakkan Itu yang bestnya berkat ini perasaannya tak mu bahasa Seperti terbang di udara kalau dah pro mengawal pergerakan Enam Ladang teh Boh bukit cheeding Bukan dekat Cameron Highlands atau kawasan Tanah Tinggi je ke yang ada ladang teh Mesti ramai yang tak Di Selangor sebenarnya adalah dan kerja sendiri Bukan ladang biasa Tapi ladang teh yang terkenal yang Itulah dan timun yang terletak di Bukit suling Sudahnya sebenarnya sudah berdekat lama Dari tahun 1900 Sebelum merdeka lagi tapi masih ramai yang tak tahu kewujudannya Berkeluasan 202 10 ekar Ladang teh Ini merupakan ladang teh di dalam kawasan tanah rendah dengan suhu sederhana yang dikendalikan oleh bom planta Aku ni masih di sini di tanam dengan cara berselang-seli dengan pokok kelapa sawit Biaya penanaman sebegini merupakan yang pertama sekali wujud di dunia Wajib untuk dilihat depan mata sendiri sesuatu yang lain macam ni Red carpet Wax Museum Siapa sangka di Malaysia pun ada muzium ada hantu tau dia sendiri Tak perlu ke luar negara muzium ini boleh ditemui di i-city Red carpet Wax Museum yang terdapat di IC Bukanlah sebuah tapi dua buah muzium yang itu Red carpet 1 dan Red carpet 2 Kalau tak puas lagi bergosip Tak tahulah kenapa Dilengkapi satu anda boleh bergambar dengan ramai selebriti Hollywood yang nampak sangat realistik Bila lagi nak jumpa artis Hollywood kan Patung lilin yang di Alif Pun dah cukup rialiti Untuk ada berangan konon dia bertembung dengan mereka Di Red carpet 20 Di dalam muzium yang berkeluasan 30 ribu tanda pagar kaki Persegi ni ada boleh bergambar tu puas Hati dengan karakter karakter superhero golongan Diraja pemimpin artis Kpop dan banyak lagi Berkapit dua ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu window dan hodoh Yang Seronoknya anda boleh bergambar di Ronaldo dengan percuma Lapan Air Terjun Serendah Air Terjun Serendah Adalah sebuah tarikan alam semula jadi yang sering dilawati terutama sekali pada hari Sabtu dan Ahad atau musim cuti sekolah Suasana sikit air terjun ni boleh jadi agak Meriah dengan kehadiran keluarga bermandi-manda Walaupun hanyalah sebuah air terjun yang kecil Air Terjun Serendah merupakan sebuah syarikat yang sangat sesuai untuk dia Dijadikan destinasi anda Sekeluarga menenangkan fikiran Bersantai menikmati udara segar dan bunyi deruan air sungai yang menyegarkan halwa telinga Di sini anak-anak boleh bermandi-manda dengan sepuas hati Tanpa Anda perlu risau terutama sekali di kawasan San yang berdekatan dengan pondok dan jambatan yang terdapat di Di kawasan Sungai ini Berkaitan dengan kemudahan yang disediakan Segalanya telah tersedia kerana kawasan air terjun ini lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti surau tandas Bilik mandi gerai-gerai jualan pondok untuk anda bersantai taman permainan kanak-kanak Tapak perkhemahan dan tempat meletak Lokasinya terletak hanyalah dalam sekitar 3 KM daripada kawasan perkampungan orang asli Serendah Sembilan Sunway Lagoon Siapa tak pernah mendengar tentang taman tema air yang terkenal ini Sunway Lagoon Wajib dilawati sesiapa sahaja yang datang ke Atau Selangor Tarikan yang terdapat di sini bukan hanya waterpak malahan Tidak patut melepaskan peluang berseronok dengan Aktiviti lain yang bertaraf dunia seperti kamu sebentar Xtreme Park wildlife Park Tempat dan Nickelodeon lost Lagoon Nak seronok lagi Ada Kenapa call dengan promosi-promosi tiket untuk packets aktiviti menarik di Sunway Lagoon Lagi best Kalau anda membeli tiket yang mendapatkan anda artis Ekspress untuk bermain aktiviti-aktiviti Tanpa perlu beratur barulah tu Sempat nak mencuba semua permainan menarik Disini Skytrex Shah Alam IPad Shah Alam yang bertempat di Taman Pertanian Malaysia Ini menawarkan pelbagai aktiviti lasak yang menarik Untuk dicuba seperti semalam Dibawa flying fox dan banyak lagi yang menguji stamina anda Untuk anda yang ingin datang bersama keluarga Jangan risau ada sahaja aktiviti yang sesuai untuk anda Tapi sekurang-kurangnya perlu mencapai ketinggian satu perpuluhan satu meter Tahap SPM aktiviti di sini bergantung kepada jenis tiket yang dibeli Sekiranya anda membeli tiket l Adventure ia memberikan pasir aktiviti yang sesuai untuk anda yang baru Dalam aktiviti lasak dan untuk yang masih dalam usia muda degil sesuai untuk anda yang intermedia Princess sebulan untuk yang memiliki stamina yang tinggi dan sudah advance dalam aktiviti sebegini Jangan overestimate diri anda ya Banyak sekali tarikan menarik di sekitar Selangor ni kan Memang tak puas hanya sehari makan angin di negeri ini Cukup banyak destinasi untuk diteroka Disebabkan ini Kenalah Bermalam sehari dua untuk mendapatkan pengalaman yang sempurna semasa bercuti di Selangor