9 TEMPAT MAKAN MENARIK DI TERENGGANU 2023

Terengganu, sebuah negeri yang terletak di Pantai Timur Malaysia, adalah tempat yang kaya dengan keindahan alam, budaya, dan makanan yang lazat. Jika anda merancang untuk mengunjungi Terengganu pada tahun 2023, pastikan anda tidak terlepas peluang untuk mencuba makanan-makanan menarik di tempat-tempat berikut:

1. Warung Pak Su Nasir, Kuala Terengganu

35 Tempat Makan Menarik Di Kuala Terengganu (2023)

Warung Pak Su Nasir merupakan destinasi terbaik untuk menikmati hidangan tradisional Melayu di Kuala Terengganu. Di sini, anda boleh menikmati nasi dagang, laksa Terengganu, dan sata yang sangat popular di kalangan penduduk tempatan. Hidangan-hidangan ini pasti akan memenuhi citarasa anda dan memberikan pengalaman gastronomi yang unik.

2. Restoran Ikan Bakar Kuala Ibai, Kuala Terengganu

10 Tempat Makan Menarik Di Kuala Terengganu [2023] | Melancong.my

Jika anda penyuka makanan laut, pastikan anda melawat Restoran Ikan Bakar Kuala Ibai. Di sini, anda akan dapat menikmati hidangan ikan bakar yang segar dan lazat. Dengan suasana pantai yang indah, anda dapat menikmati hidangan anda sambil menikmati pemandangan laut yang menakjubkan.

3. Pasar Payang, Kuala Terengganu

36+ Tempat Makan Best di Kuala Terengganu [2023] PALING BERBALOI

Pasar Payang adalah tempat yang sempurna untuk mencuba pelbagai hidangan tempatan. Di sini, anda akan menjumpai pelbagai jenis makanan seperti keropok lekor, sata, otak-otak, dan banyak lagi. Pasar ini juga terkenal dengan hasil kraftangan seperti batik dan songket. Jadi, selain menikmati makanan, anda juga boleh membeli-belah untuk oleh-oleh di sini.

Artikel lain:  WAKAF CHE YEH: KOTA BHARU, TEMPAT MENARIK DI KELANTAN

4. Restoran Hai Peng, Marang

35 Tempat Makan Menarik Di Kuala Terengganu (2023)

Restoran Hai Peng terletak di Marang dan terkenal dengan hidangan nasi dagang yang lazat. Hidangan ini disajikan dengan kuah ikan tongkol yang kaya dengan perasaan. Selain itu, anda juga boleh mencuba roti canai dan teh tarik yang sedap di sini. Pastikan anda menikmati sarapan di Restoran Hai Peng apabila berada di Terengganu.

5. Restoran Pak Piah, Kuala Nerus

36+ Tempat Makan Best di Kuala Terengganu [2023] PALING BERBALOI

Jika anda ingin mencuba hidangan ikan bakar yang unik, Restoran Pak Piah adalah tempat yang perlu anda kunjungi. Restoran ini terkenal dengan hidangan ikan bakar pekasam, di mana ikan disediakan dengan bahan pekasam yang memberikan rasa yang unik dan istimewa. Tambahan pula, restoran ini juga menyediakan pelbagai hidangan laut yang lain seperti ketam masak lemak cili padi dan udang galah goreng kunyit.

6. Restoran Pak Sabar, Kuala Terengganu

10 Tempat Makan Menarik Di Kuala Terengganu [2023] | Melancong.my

Restoran Pak Sabar adalah tempat yang terkenal dengan hidangan sup gearbox yang lazat. Sup gearbox adalah hidangan tradisional yang menggunakan tulang-tulang lembu sebagai bahan utama. Rasa sup yang kaya dan lembut akan memukau lidah anda. Restoran ini juga menyediakan hidangan-hidangan lain seperti nasi ayam dara dan ayam percik yang tidak kalah lazat.

7. Warung Pok Nong, Kampung Rusila

36+ Tempat Makan Best di Kuala Terengganu [2023] PALING BERBALOI

Warung Pok Nong adalah tempat yang popular di Kampung Rusila untuk menikmati hidangan tradisional Melayu. Anda boleh mencuba hidangan seperti nasi kerabu, ayam percik, dan ulam-ulam segar. Selain makanan, anda juga akan disajikan dengan pemandangan yang indah dari tepi sungai.

8. Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu

10 Tempat Makan Best Di Kuala Terengganu Terkini 2023

Pantai Batu Buruk adalah tempat yang menarik untuk menikmati makanan laut yang segar. Terdapat banyak gerai makanan yang menjual hidangan-hidangan laut seperti sotong goreng tepung, kerang bakar, dan ketam masak lemak cili padi. Anda boleh menikmati hidangan-hidangan ini sambil menikmati angin dan pemandangan pantai yang cantik.

Artikel lain:  Tempat Menarik di Klang: Mengungkap Pesona Destinasi Pelancongan

9. Restoran Aroma Ikan Bakar, Kuala Terengganu

7 Tempat Makan Menarik yang Anda Wajib Cuba di Terengganu

Restoran Aroma Ikan Bakar terkenal dengan hidangan ikan bakar yang lazat dan berbaloi. Anda boleh memilih pelbagai jenis ikan segar yang akan disediakan dengan cara bakar yang sempurna. Sambil menikmati hidangan, anda juga boleh menikmati suasana restoran yang santai dan selesa.

Jadi, jangan lepaskan peluang untuk mencuba makanan-makanan menarik di Terengganu pada tahun 2023. Dari hidangan tradisional Melayu hingga hidangan laut yang segar, Terengganu menawarkan pelbagai pilihan untuk memuaskan selera anda.

9 TEMPAT MAKAN MENARIK DI TERENGGANU 2022 / NASI DAGANG ATAS TOL / KUALA TERENGGANU / PULAU REDANG [VIDEO]

TERENGGANU
* first of all maaf kan utk que number didalam video, aku tersalah que haha sepatutnya 9 je kedai . tapi que tersampai 10 maaflah.. edit tengah2 malam.. ada mamai2 sikit

hai guys, video kalini aku nak share dekat korang, 9 tempat makan menarik yg ada disekitar terengganu..

btw ni baru 10% je tau aku explore makan2 kat terengganu ni, sebenarnya ada baaaaaannnnnnyyyyaaaakkkk lagi kedai makan yg best sekitar ganu ni.. cuma aku tak sempat je nak review semua..

So aku mulakan dgan 9 kedai ni je dulu ya.. next time, aku akan sambung lagi review kedai2 yg lain yg ada disekitar ganu ni .

1.Restoran dang dang dut seafood and tomyam catering , marang
2. Dataran batu putih , marang
3.Nasi dagang atas tol , kuala terengganu
4.Pastel Mono My, kuala terengganu
5. Mee sup Zaki , pasar payang , kuala terengganu
6. Avocado Batu Buruk, pantai batu buruk, kuala terengganu
7. Keropok Lekor MekMah, Rhu muda ,marang
8. Kopi payong , Rhu muda , marang
9. Nasi minyak atas Gong , Kuala Terengganu

Artikel lain:  7 Tempat Mandi Terbaik di Selangor: Destinasi Semula Jadi yang Menyegarkan