Trip Ipoh | Ft. The Haven Resort, dan Tempat Menarik Sekitar Ipoh

Ipoh adalah sebuah bandar yang popular di negeri Perak, Malaysia. Bandar ini menawarkan banyak tarikan pelancongan yang menarik, termasuklah keindahan alam semula jadi, warisan sejarah, dan makanan yang lazat. Jika anda merancang untuk melancong ke Ipoh, pastikan untuk melawat The Haven Resort dan juga tempat menarik terdekat. Artikel ini akan membawa anda melalui perjalanan menarik di Ipoh.

1. The Haven Resort – Rehatkan Diri dalam Keindahan Alam

Trip Ipoh | Ft. The Haven Resort, dan Tempat Menarik Sekitar Ipoh - YouTube

The Haven Resort terletak di tengah-tengah alam semula jadi yang menakjubkan. Resort ini menawarkan pemandangan indah dan suasana yang tenang. Anda boleh menikmati keindahan tasik yang menghijau sambil berehat di resort yang mewah ini. The Haven Resort juga menyediakan kemudahan-kemudahan moden seperti kolam renang, gimnasium, dan spa untuk keseronokan anda. Pastikan untuk menyertai aktiviti lasak seperti mendaki bukit dan berbasikal sekitar resort untuk mengalami pengalaman yang lebih mengasyikkan.

2. Kellie’s Castle – Keunikan Warisan Sejarah

THE HAVEN ALL SUITE RESORT, IPOH $114 ($̶2̶3̶5̶) - Updated 2023 Prices &  Hotel Reviews - Malaysia

Seterusnya, jangan lepaskan peluang untuk mengunjungi Kellie’s Castle. Istana ini merupakan peninggalan sejarah yang menarik di Ipoh. Ia dibina pada abad ke-20 oleh William Kellie Smith, seorang jutawan British. Walaupun istana ini tidak siap, ia menawarkan pemandangan yang menarik dan memikat. Anda boleh mengambil gambar dan mempelajari lebih lanjut mengenai sejarah istana ini semasa lawatan anda.

3. Taman Rekreasi Gunung Lang – Pelbagai Aktiviti Luar

Our stay at the Haven Resort, Ipoh - YouTube

Taman Rekreasi Gunung Lang adalah tempat yang sempurna untuk keluarga dan individu yang ingin menikmati aktiviti luar. Anda boleh menikmati permainan air seperti pemanduan bot pedal, berkayak, dan menaiki kabin gantung. Selain itu, terdapat juga taman haiwan mini yang mempunyai pelbagai spesies haiwan yang menarik. Pastikan untuk menjelajahi taman ini dengan keluarga anda dan mencipta kenangan indah.

4. Guan Yin Tong Temple – Ketentraman dan Keindahan

The Haven All Suite Resort, Ipoh in Ipoh | $126 Best Rates & Deals on Orbitz

Guan Yin Tong Temple adalah tempat ibadat yang terkenal di Ipoh. Kuil ini didedikasikan kepada Dewi Kuan Yin, dewi penyayang. Di dalam kuil, anda akan menemui pelbagai patung dan gambar Dewi Kuan Yin yang indah. Anda boleh merasai ketenangan dan keindahan ketika mengunjungi kuil ini. Ambillah masa untuk bersembahyang dan menghormati dewi penyayang ini semasa di sini.

Artikel lain:  Aktiviti Outdoor Menarik di Klang Valley untuk Anda Coba

5. Makanan Tradisional Ipoh – Kelezatan yang Tidak Boleh Dilupakan

The Haven Ipoh - Jogging Track - Picture of The Haven All Suite Resort, Ipoh  - Tripadvisor

Perjalanan ke Ipoh tidak lengkap tanpa mencuba makanan tradisional yang terkenal di bandar ini. Anda harus mencuba hidangan seperti Nasi Ganja, Ipoh Hor Fun, Tau Fu Fah, dan Ayam Taugeh. Makanan ini adalah juadah yang terkenal di Ipoh dan pasti memuaskan citarasa anda. Jalan-jalanlah di sekitar bandar dan cari kedai makan tempatan untuk mencuba hidangan yang lazat ini.

Kesimpulan

Ipoh adalah destinasi yang menarik untuk dilawati di Malaysia. Dari keindahan alam semula jadi hingga warisan sejarah dan makanan yang lazat, bandar ini mempunyai pelbagai tarikan untuk semua orang. Pastikan untuk melawat The Haven Resort untuk berehat dalam keindahan alam, dan jangan lupa untuk menjelajahi tempat-tempat menarik seperti Kellie’s Castle, Taman Rekreasi Gunung Lang, dan Guan Yin Tong Temple. Selain itu, jangan lepaskan peluang untuk mencuba makanan tradisional yang terkenal di Ipoh. Nikmatilah pengalaman yang unik ini dan buat kenangan yang indah sepanjang perjalanan anda ke Ipoh!

FAQs

1. Berapa lama masa yang diperlukan untuk melawat Ipoh?

Mengikut keutamaan dan minat anda, anda boleh melawat Ipoh dalam masa 2-3 hari untuk mendapatkan pengalaman yang komprehensif.

2. Adakah The Haven Resort sesuai untuk percutian keluarga?

Ya, The Haven Resort menawarkan kemudahan yang sesuai untuk percutian keluarga. Ia mempunyai kolam renang, aktiviti lasak, dan suasana yang tenang yang sesuai untuk semua ahli keluarga.

3. Apa makanan tradisional yang wajib dicuba di Ipoh?

Beberapa makanan tradisional yang wajib dicuba di Ipoh termasuk Nasi Ganja, Ipoh Hor Fun, Tau Fu Fah, dan Ayam Taugeh. Jangan lepaskan peluang untuk mencuba hidangan-hidangan ini yang terkenal dengan citarasa yang unik.

4. Adakah terdapat kemudahan pengangkutan awam yang baik di Ipoh?

Ya, Ipoh mempunyai kemudahan pengangkutan awam yang baik termasuk bas, teksi, dan aplikasi pemandu bersama. Anda boleh menggunakan kemudahan ini untuk bergerak di sekitar bandar dengan mudah.

5. Adakah cuaca di Ipoh stabil sepanjang tahun?

poh mengalami cuaca tropika yang panas sepanjang tahun. Walau bagaimanapun, hujan juga kerap berlaku. Pastikan anda membawa payung atau pakaian hujan jika diperlukan semasa melawat.

Trip Ipoh | Ft. The Haven Resort, dan Tempat Menarik Sekitar Ipoh [VIDEO]

IPOH
Video kali ini aku kongsikan Trip ke Ipoh featured The Haven Resort, tempat penginapan yang sangat sesuai untuk keluarga sambil chill menikmati keindahan alam semula jadi antaranya tasik dan bukit batu kapur yang berusia 280 juta tahun.

Artikel lain:  Destinasi Percutian Pantai Morib Banting: Keindahan dan Aktiviti Menarik

Pekara lain yang menarik di resort ini ialah kolam renang yang besar dan cantik, bilik yang selesa, cafeteria yang banyak pilihan makanan, dan pemandangan yang awesome .

Selain itu aku kongsikan juga tempat menarik lain di ipoh seperti Taman Rekreasi Gunung Lang, Restoran Terapung Anak Perak, Miker Pizza, dan Kinta Riverfront Walk yang boleh dikatakan sesuai kalau korang nak bercuti sambil bawak keluarga dan kawan-kawan.

Kandungan Video Trip Ipoh | Ft. The Haven Resort, dan Tempat Menarik Sekitar Ipoh

Dalam video kali ini aku Aku bawa family aku untuk Beberapa tempat yang best dekat Ipoh ni Untuk trip kali ni kita orang Stay dekat the heaven resort yang terletak lebih kurang 11 km je dari bandar Ipoh Kita orang pilih Resort ni sebab suasana yang tenang dan lebih leceh sangat sesuai untuk rehatkan minda Sambil enjoy keindahan alam semulajadi dekat sini Clever Resort ni Dia ada hotel Kemudian dia ada Tasik yang di Dikelilingi oleh Bukit Batu Kapur Kalau nak tahu Bukit Batu Kapur yang ada dekat FB tu dia macam ada nampak kat belakang ni Sebenarnya betul Usia 208 40 juta Menurut Dekat Resort ni dia ada trip tau dia ada trek jogging yang Ana boleh jalan-jalan Aku nak jogging Sambil anda Fatin Achey yang ada dekat Besok ni Dia ada swimming pool tahu dan swimming pool dia Memang besar Sini pun dia juga ada yang Bahagian yang invite So sewaktu anda berenang anda boleh Interview summertime Tengok tasik yang ada dekat dia Farizul ni Okey Saya dah pun Pusing dah Satu Resort ni tadi So dia punya view tu memang sangat Dia punya sendiri tu boleh kata Untuk orang yang memang nak Stres Tempat nilah tu Sebab tadi masa saya jalan-jalan Ada ramai juga Orang yang memang duduk dekat sini semata-mata nak tengok view saja Tak tahu ada bermeditasi ke bertafakur Tapi memang ramai yang macam tu Kita duduk Jah Tengok sendiri sahaja Untuk Rasul badmash Untuk kau sayang Nak bawa budak-budak Jangan risau dia ada juga sini Simpul untuk Bukan aku yang main Tip untuk orang dewasa Besar boleh enjoy Berenang semeja review Hotel ni dia macam Taman tahu sukalah kurang dah Kau orang datang dia ada bilik tu dia ada ruang tamu dia ada Suka awak Masalah Lepas tu dia ada Kitchen semua apa cer Pada saya Cerita dia Kalau tengok dekat Google dia bagi Kalau kau orang nak stay dekat sini Pastikan ambil bilik yang menghadap like tu supaya korang boleh tengok dia yang cantik ni Lepas dah penat jalan-jalan korang boleh terus breakfast dekat kafe dia dari kafe ni kau orang still boleh nampak Keindahan Tasik dia Buffet breakfast dekat sini ada macam macam pilihan Suasana kafe dia santai Dan sangat sesuai untuk family Lepas selesai Saya breakfast Kita orang pergi Taman Rekreasi Gunung Lang Taman ni terletak Lebih kurang 20 minit je dari Devan restoran Untuk ketam mentega sini Kita kena naik bot dari Jeti dia Tiket bot dalam RM3 je macam tu So nanti buat tu akan bawa kita pergi dan balik ke Taman Rekreasi Gunung Lang Naik bot ke Taman Rekreasi ni ambil masa tiga hingga lima minit tempat laporan interview Tasik dan bukit Batu kapur Keliling Tasik ni Dekat sini Dia ada seni bina rumah-rumah tradisional Perak tahu suka Kalau kau datang dekat sini dia ada Permainan Rumah Perak dan juga menara tinjau Sebenarnya ini adalah first time aku tengok dan maksud sendiri Ciri rumah tradisional Perak Susah dah nak jumpa rumah macam ni dekat Tempat lain uniknya Malaysia ni Setiap negeri rumah dia orang ada identiti sendiri dalam setiap binaan Taman ni agak besar dan korang boleh enjoy sat Satu hingga dua jam dekat Ada juga mini Zoo tak Tapi haiwan dia tak ada lah apa Pelbagai sangat Cukup untuk Kanak-kanak yang datang dekat taman ni Kat sini dia ada juga menara tinjau So daripada atas menara tinjau ni korang boleh tengok view Taman dari kasi Gunung Lang dari atas menara tinjau kau orang balik biru keseluruhan Zamani Pemandangan taman dan tasik pada aku dah cukup Lepas dah Pusing-pusing Taman Rekreasi Gunung Lang tadi Kita orang singgah di restoran terapung anak perak Restoran ni boleh buka pada Pukul 3pm sehingga malam Makan kat sini boleh enjoy view Tasik sambil ke Kena tiup angin Menyebabkan restoran yg unik Berbanding restoran lain tu Bila makanan dah sampai Kita orang terus senyap Tak sempat nak review makanan dia Sebab kita Kita orang lapar sangat Ikan goreng dan air asam dia memang padu Untuk makan malam kita orang pergi makan pizza Kedai ni antara kedai yang famous juga dekat Ipoh Miker pizza ni memang dekat Ipoh Jah tu kalau ada booking Memang tak ada sekolah anak-anak time tu pizza Kena datang dekat Mereka adalah loghat Perak yang bermaksud awak Jadi mikoriza bermaksud pegawai Sebenarnya aku suka kedai yang ada adaje di negeri yang kuat macam ni secara tak langsung Benda tu dah Promote keunikan negeri diaorang Yang belum lagi datang ke YouTube Orang datang dah rasa Hafizah yang terbaik di Perak Geng Dubai Aktiviti malam di Ipoh Aku pergi kintariverfront dekat sini ada kedai-kedai yang kita boleh Chill dah tak ada Ada santai dengan family dan kawan-kawan Ada juga permainan untuk kanak-kanak sesuai kalau orang datang bawa anak-anak Anak kau orang main-main dekat sini Kalau perlukan aktiviti Pada waktu malam Sebenarnya ada banyak lagi tempat yang best dekat Ipoh ni yang Aku tak sempat nak explore Abang akan bawa semua tu dalam video akan datang Pada korang yang suka dengan Kuantan aku perlislib dan staf Kita jumpa dalam video akan datang Assalamualaikum